Dicentra spectabilis ’Alba’ - Vit Löjtnantshjärta

Klicka för större bild

Vi vill denna månad slå ett slag för just det vita löjtnantshjärtat.

Med sin vita, drottninglika lyskraft är den enastående i en skuggig plantering.

Denna förtjusande perenn fördes från Östasien till Europa vid mitten av 1800-talet.

Först uppfattades den som mycket exotisk och ömtålig, men man förstod snart att den var mycket härdig och mycket väl tålde vårt klimat.

Om den får som den vill, en skyddad och dränerad växtplats i halvskugga, blir den som vackrast. Den trivs i humusrik, fuktighetshållande jord, men går bra i de flesta jordar. Under goda förhållanden blir den relativt långlivad och är då härdig långt upp i norr.

 

Löjtnantshjärtat eller blomsterlyran, som den också kallas är en växt med en särdeles formskön blomma och ett sirligt, luftigt bladverk.

Ta gärna in den och sätt i vas, så kan du krypa nära och studera! Den är nämligen hållbar som snittblomma.

Klicka för större bild

Den blommar på sina bågformiga stjälkar i maj-juni. När väl blomningen är över och bladen blir lite tråkiga kan man med fördel klippa ner plantan (efter blomning vissnar nämligen ovanjordiska delar ner). Plantera gärna något intill som tar över i juni-juli, när löjtnantshjärtats bästa tid är över.

Löjtnantshjärtat är en typisk woodlandsväxt.

Den står mycket vacker tillsammans med tex. ormbunkar, tulpaner (gärna lila-svarta), allium och i annat flor av vårlök, eller i en matta av lysande blå ormöga. Den är också fin ihop med funkia, akleja, viol och astilbe.

Det som främst skiljer det vita löjtnantshjärtat från det rosa-vita, är att bladfärgen drar mer åt svalt grågrönt, samt att den är lägre och nättare i sitt växtsätt, den blir 50-60 cm hög och ungefär lika bred.

 

<Tillbaka

 

Klicka för större bild