Pieris - Buskrosling

Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild

Pieris japonica ´Purity´

Klicka för större bild

Pieris japonica ´Mountain Fire´

Klicka för större bild

Buskrosling är en liten diskret vintergrön buske som vi gärna vill göra er uppmärksamma på, en vacker och inte alltför vanlig buske i våra trädgårdar.

Pieris floribunda Amerikansk buskrosling blir störst 1-2 m den är också härdigast och klarar zon 4. Pieris japonica blir inte mer än max 1,5 m och går inte högre än zon 2.

Det är ingen snabbväxande buske, det kan ta 10 år för den att uppnå maxhöjd. Växtsättet påminner om rhododendron men är betydligt klenare. Bladen är glänsande gröna, formen avlång och ca 7cm.

Pieris räknas till ljungväxterna och vill ha kalkfri mark med lågt pH och gärna hög mullhalt. Vill stå vindskyddat och trivs bäst i halvskugga. Utmärkta att plantera i torvpartier tillsammans med andra delikata surjordsväxter.

Blommar tidigt på våren med klockformade vita blommor i klasar. Detta är dock inte det enda flor man bjuds, de unga bladen på vissa sorter ändrar färg under sin tillväxt.

På Pieris japonica ´Mountain Fire´ är de först starkt röda, övergår sedan i kastanjebrunt för att slutligen bli mörkgröna. P. floribunda ´Forest Flame´ uppvisar liknande färgprakt.

Pieris japonica ´Purity´ har en kallare färgskala med ljusgröna unga blad som sedan blir mörkare med ljusa bladnerver, den har dessutom vitare blommor än de övriga.

 

 

<Tillbaka