Cotinus coggygria - Perukbuske

Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild

Tidig vårbild av en gulbladig perukbuske.

Klicka för större bild

Tidig vårbild av en rödbladig perukbuske.

Klicka för större bild

Tyvärr beskuren buske.

 

Cotinus coggygria, Perukbuske är en vacker buske med ett konstigt namn.

 

Troligen kommer det svenska namnet av att fröställningarna ser ut som hårtussar.

Härstamningen är södra och centrala Europa ända bort till Himalaya och Kina.

 

Ursprunget är grönbladig, men det är inte den som används i första hand utan framförallt de rödbladiga sorterna. Det finns även gulgrön variant, den kräver lite mer omsorg för att övervintra.

 

Perukbusken är lite känslig och bör odlas på genomsläpplig och gärna kalkhaltig jord i skyddade lägen max zon II. Den tål torka bra och passar bra ihop med stenanläggningar. För att få bästa möjliga färg bör den även stå soligt . Jag har själv odlat den i lerjord men då i en upphöjd bädd med jordförbättring, det gick alldeles utmärkt, så var inte rädd att försöka.

 

Blomningen är inte buskens främsta prydnad utan det är bladen, de är mycket mörkt vinröda med en speciell oval form som bryter av fint mot annan växtlighet. Bladen får dessutom en häftig höstfärg när de övergår till en mer intensivt röd färg.

 

En fullvuxen buske blir ca 2 meter hög och får en rundad form. Den bör inte beskäras på rutin utan skall få växa i sin naturliga form. Behöver man någon gång ta bort en gren skall man passa på att lukta på snittytan, för veden har en väldigt angenäm kryddig doft.

 

Planterar du en perukbuske skall du inte bli orolig om den ser död ut första våren, den är nämligen extremt sen i starten, alla andra växter har fått blad innan perukbusken vaknar.

 

Den vanligaste rödbladiga sorten på marknaden är C. coggygria ´Royal Purple´,

Den Gulgröna sorten heter Golden Spirit.

 

 

<Tillbaka

 

Klicka för större bild