Galanthus nivalis - Snödroppe

Klicka för större bild
Klicka för större bild

 

” Knappt avkläder vintern sin slöja

förrän snögalanten framkommer

med sina vita blommor och gläder

med hoppet om en skyndesam vår ”

                 ur Ekonomisk botanik 1815

 

 

 

 

Snödroppen är en efterlängtad blomma, vilket namnet ”snögalanten” antyder. Trotsar väder och vind, blommar till synes dödsföraktande i snödrivorna.

De yttre kalkbladen är stängda när det är kallt, de inre blomkalkarna ger ytterligare skydd. En snödroppe kan klara ner till femton graders kyla!

Snödroppar har en söt, fin doft med inslag av honung. Det gäller ju att locka till sig tidiga insekter! För att känna doften måste det vara varmt och helst bör man borra ner näsan bland kalkbladen eller plocka in en liten bukett.

Klicka för större bild

Snödroppe Galanthus är ett litet löksläkte med 18 arter men med en mängd hybrider och namnsorter.

Den vanligaste Galantus nivalis odlas till och med zon 5. Snödroppar bör planteras så att de får gott om fukt under tillväxtperioden men ganska torrt under sommar och höst.

Snödroppar trivs speciellt bra vid vattendrag, i lövskog och buskage.

En tålig lök som inte kräver speciell vård. Den sprider sig med sidolökar och kan med tiden bilda stora bestånd.

Snödroppslökar är små och de som säljs efter sommaren är ofta torra. Löken bör därför köpas tidigt på hösten och planteras direkt efter ett dygns blötläggning i vatten, s.k. stöpning.

Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild

Det här är en dubbel variant

Eller varför inte beställa lökar ”in the green” från England på våren. Snödroppar mår bäst av att planteras när bladen fortfarande är gröna.

Sök på Internet t.ex: www.rareplants.co.uk

 

Gamla tuvor mår bra av att delas och ökar spridningen. Kanske har grannar/vänner ett snödroppsöverflöd att dela med sig av efter blomningen.

Snödroppen är subtil i sin fullkomlighet och absoluta vithet. Tre perfekt ovala yttre kronblad, tre inre, grönskimrande med ett litet grönt sinusmärke på utsidan. Knoppen formad som en droppe. Som utslagen en formfulländad klocka i en elegant upphängningsanordning.

 

Studeras med fördel på nära håll!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<Tillbaka

Klicka för större bild
Klicka för större bild