Funkia - hosta

 

Släktet Funkia, med alla sina vackra blad, har kommit till oss ifrån Japan och Kina.

 Det största värdet hos denna växt ligger i den fantastiska bladvariationen.

Bladen kan vara buckliga eller släta, blanka eller matta, brett hjärtlika eller gracilt lancett-formade, brokbladiga eller enfärgade och de finns i en mängd olika nyanser. Bladens längd kan skifta från några få cm, till 70 cm. Bladruggarna varierar från små nätta, till maffiga, dubbelt så breda som höga.

 Funkian är med sitt frodiga uttryck och sin rika bladvariation, en utmärkt användbar perenn.

Storbladiga funkior ger t.ex. en fin kontrast till småbladiga växter som ormbunkar och Astilbe. De vitbrokiga bladen kan lysa upp fint i skuggiga partier och ljust limefärgade blad kan lysa upp rabatten som solen själv.

 Det finns funkior som klarar att stå i soligt läge och de som klarar halvskuggigt till djupt skuggigt läge. Det enda man bör undvika är nog riktigt blåsiga ställen, där trivs de inte. I skuggiga lägen blir bladen större; i sol blir blomningen rikare. För att få bladfärgen att utvecklas optimalt kan man utgå från denna tumregel;

Gröna blad – sol eller skugga

Gulgröna blad – sol till halvskugga, ljusare läge ger ljusare färg.

Blå/grå blad – skugga/halvskugga.

Brokiga blad – halvskugga. Vitbrokiga blad även i djup skugga

 Flertalet funkior, från stora till små, gör sig också utmärkt i krukor. Många är mycket tåliga mot frost och kan därför stå ute i kruka hela vintern, åtminstone i södra Sverige. Tänk bara på att vattna, ge näring och att de inte får stå för torrt och blåsigt. Efter ca 3 år kan det vara läge att ta upp plantan och dela den. Med ny jord i krukan har du snart ett fint exemplar igen.

 Bäst trivs funkior i rik och fuktighetshållande jord, hellre i PH under än över det normala. Funkior är tåliga och pålitliga vänner som dessutom blir mycket långlivade. Man behöver inte heller plantera om dem stup i kvarten, det kan räcka med vart tionde-tjugonde år!

Ett problem kan vara att det inte är bara vi människor som älskar funkior, det gör sniglar också, speciellt sorterna med lite sprödare blad.

 De liljelika klockformade blommorna sitter ensidigt samlade på en stadig stängel.

Blomningen kommer i juni-augusti och färgen är ofta vit eller blekt blålila. Eftersom deras blommor har ofoget att hänga kvar på stängeln efter att de vissnat, putsar man gärna bort dem. En del klipper till och med bort sina blommor redan innan de slår ut, allt för att låta de vackra bladen få spela huvudrollen, men det är ju en smaksak…

 Några favoriter:

 Hosta ’Halcyon’ Är vackert blådaggig. Den har väldigt smäckra och eleganta blad med långt utdragna bladspetsar. Medelstor i sitt växtsätt, blir ca 30cm hög.

Hosta´Wide Brim´ Har mellanstora mörkgröna blad med blekgul kant.

Hosta´Patriot´ Mörkgröna blad med kritvit kant, upprättväxande.