Idegran - taxus

 

Taxus baccata – Idegran – är Sveriges mest sällsynta vildväxande barrträd. Idegranen växer ofta inflätad i andra växter eller som undervegetation till lövträd, den klarar bra att växa på skuggiga platser. I naturen förekommer idegranen upp till Stockholmstrakten längs våra kuster men också i inlandet kring de stora sjöarna.

Grenarna inne i busken har ofta små gröna kvistar som är vattenskott. Dessa skott kan nyttjas vid beskärning av odlade former där man kan forma granen till häckar eller klot. Beskärning bör ske före eller efter växtsäsong, hösten är att föredra för att undvika brännskador på barren av den starka vårsolen.

Bären är giftiga. Men det är inte det röda kring bäret som giftigt, utan den stenhårda gröna kärnan som inte går att tugga sönder. Fåglarna äter bären och släpper sedan ut kärnan oskadad. Det finns inga kända dödsfall i Sverige som kan knytas till idegran. Hela växten är annars giftig och skulle en häst till att mumsa på grenarna så skulle den bli väldigt sjuk eller till och med dö.

 Trots dessa egenskaper tycker vi att Taxus är väldigt odlingsvärd och användbar växt i trädgården. Bl a till planteringar i skuggiga lägen där inget annat trivs eller som städsegrön buske i en perennrabatt där den kan ”lugna ner” brokiga färger.

Det finns många olika sorter av idegran från låga krypande växtsätt till smala höga och där emellan stora breda, små klotformiga eller med gulgröna barr. Idegran kan användas som solitär eller i en buskformation och är en tacksam växt att formklippa eftersom den lätt bryter nya skott även på gammal ved. Till skillnad från andra barrträd kan man också skära ner en gammal förvuxen buske hårt, så att den kan börja om.

 Idegranen trivs bäst på fuktiga och kalkhaltiga jordar, och kan som ung individ växa 20-30 cm per år. Den bör inte placeras intill vägar som saltas ,det tål den inte

Eftersom idegranen saknar harts som finns i andra barrträd blir veden hård och elastisk och användes till pilbågar och armborst. Vedens rödbruna färg utnyttjar man till att göra vackra bestick, skålar och askar. Virket var eftersökt pga sin beständighet och kunde då användas till hjulaxlar och som pålverk under bryggor och hus på sankmark. Att beståndet med Taxus är så sällsynt nu för tiden tror man beror på att virket var så eftersökt och att träden inte fick finnas i betesmarkerna. Numera är vildväxande idegran fridlyst på de flesta svenska växtlokaler.

Det finns många olika sorters Idegranar, så kolla noga i plantskolan innan ni köper. Några exempel får ni nedan.

Taxus baccata Idegran, vår inhemska art, blir ett litet träd eller stor buske.

Höjd efter 10 år 2-2,5m. Zon I-IV

T. baccata ’Fastigiata’ Pelaridegran  slank pelarform, svartgröna barr.

Höjd efter 10 år 1,5m. Zon I-II

T. baccata ’Repandens’  Krypidegran, lågt krypande och marktäckande växtsätt.

Höjd/bredd efter 10 år 0,3 x 0,8 m. Zon I-V

 Taxus cuspidata Japansk idegran. Höjd efter 10 år 1,5m. Zon I-V

T. cuspidata ´Hicksii´ brett upprätt, gles bas, snabb tillväxt. Bra till klippta häckar. Höjd efter 10 år 1,2m. Zon I-III

T. cuspidata ’Hillii’  brett upprättväxande , svartgröna blad, växer något långsammare än ‘Hicksii’. Hanklon dvs får inga bär. Höjd efter 10 år 1-1,2m. Zon I-III